I den här utbildningen reder vi ut några centrala begrepp så som funktionsnedsättning, funktionshinder, funktionsvariation och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), autismspektrumtillstånd (AST) och ADHD. Vi tittar på statistik för diagnoserna autism och ADHD och intar ett intersektionellt perspektiv för att förstå skillnader mellan olika grupper i samhället. Vi intar även ett biopsykosocialt perspektiv för att på djupet förstå hur det är att leva med autism eller ADHD. Vi tar även en noggrann titt på diagnoskriterierna för autism och ADHD. Baserat på aktuell interdisciplinär forskning fokuserar vi även på hypersensitivitet och hyposensitiviteten hos människor med autism eller ADHD. Vilka konsekvenser har olika sätt att hantera sinnesintryck på inlärningen och hanteringen av sociala situationer? Hur kan stereotypa och upprepade beteenden förstås? Vilka beteenden som kan uppfattas som sociala svårigheter kan förstås bättre med en insikt i hypo-/ och hypersensititivitet?
Vi riktar även blicken på omgivningens roll: Vad kan samhället och arbetsgivare (men även skola och närstående) göra för att underlätta sociala interaktioner och kommunikation för människor med autism eller ADHD? Vilken roll kan tydlig kommunikation och tydliga förväntningar samt en genomtänkt utformning av arbetsplatsen spelar?
Dessutom ger vi en bild av hur det kommer sig att psykisk ohälsa är vanligare hos personer med autism eller ADHD. Vilka effekter har maskering, även kallat för kamouflering av autism eller ADHD? Hur hänger det ihop med den ångest och utbrändhet? Vad ligger bakom högre stressnivåer och den större risken för depressioner, missbruksproblematik, självskadebeteende och även suicidförsök? Även här intar vi ett interdisciplinärt perspektiv och uppmärksammar omgivningens viktiga roll.
Slutligen fördjupar vi oss i den avgörande rollen som omgivningens bemötande kan spela för välmående hos personer med autism eller ADHD. Vi uppmärksammar hur viktigt lyhördhet, flexibilitet, tydlighet och acceptans är och varför det har positiva effekter för den psykiska hälsan såväl som för möjligheten att kunna bidra med sina kompetenser på arbetsmarknaden. Med ökade kunskaper tror vi att man blir bättre rustad att bemöta människor med autism eller ADHD, identifiera möjliga problem, samt få resurser och inspiration till att skapa goda förutsättningar för alla.
Utbildningen hålls av Aline Groh från Parscapere.