PUBLICERAT AV

© Emmy Jonsson
Jonatan Malm
jonatan@inkultura.se
Följ inlägget på sociala medier

Eller dela det själv

Kultur och hälsa - Vad är en allvarlig sjukdom?

En lindrig sjukdom i Sverige kan vara en dödsdom för i ett annat land. Varför är det så och varför kan det innebära utmaningar i mötet den svenska sjukvården?

Manus från filmen: 
Hur allvarlig är en sjukdom? Kan låta enkelt att besvara. Fastställ vilken sjukdom det är och sedan vet du. Fast av olika skäl är det faktiskt inte så enkelt. Kulturell bakgrund kan ibland resultera i oväntade missförstånd mellan vårdsökare och. Ett exempel på det är föreställningar om diabetes. Nog för att diabetes kan vara väldigt allvarligt i Sverige. I synnerhet om man missköter den. Men tack vare hög medicinsk expertis och subventionerad medicin behöver inte diabetes vara ett hinder för att leva ett normalt liv. Och det här är inget nytt. För en person som är uppväxt i Sverige är det här antagligen något självklart, eller ”normalt”. Man vet om att diabetes kan vara allvarligt, men även att det är hanterbart. Därför behöver inte vårdpersonal göra en stor sak av att meddela en patient att hen lider av en mildare form av diabetes. Tvärtom så hade det antagligen förvirrat och gjort saken värre. Fast det är för personer som delar den här förståelsen.

För människor som kommer från andra delar av världen kan det bli konstigt. En del somalier har exempelvis beskrivit det här som obehagligt. De kommer från ett Somalia där sjukvårdsstandarden är långt ifrån den svenska. Där är diabetes en väldigt allvarlig sjukdom. Det kan vara direkt dödligt, och även om det inte är så illa, är exempelvis risken för infertilitet stor. Att inte kunna skaffa barn i ett land som Somalia kan få förödande konsekvenser. Diabetes är en katastrof. När svensk sjukvård bagatelliserar det utan att förklara varför kan det förstås bli väldigt obehagligt. Lämna en med känslan av att inte bli tagen på allvar. Lite som att meddelas att man har en allvarlig form av cancer, men utan att vården riktigt bryr sig.

Lösningen är förstås inte att den svenska sjukvården ska bete sig som om hanterbara sjukdomar är världens undergång. Det handlar om att vara inkännande och att förklara. Är någon överdrivet stressad över ett sjukdomstillstånd, ta personens känslor på allvar, och förklara varför det inte är någon fara. Avdramatisera men var samtidigt tydlig med behandlingens betydelse. Man vill förstås inte att det ska slå över och skapa en nonchalant inställning hos vårdsökaren!

Har du upplevt att människor reagerar kraftigt och oväntat på förhållandevis ofarliga diagnoser? Vad hände och vad gjorde du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

PUBLICERAT AV

© Emmy Jonsson
Jonatan Malm
jonatan@inkultura.se
Följ inlägget på sociala medier

Eller dela det själv

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top