PUBLICERAT AV

© Emmy Jonsson
Jonatan Malm
jonatan@inkultura.se
Följ inlägget på sociala medier

Eller dela det själv

Reell och formell kompetens - Konsekvenser för utlandsfödda, nyanlända och migranter

I Sverige värderas formell kompetens högt! Vilka konsekvenser kan det få för de många utlandsfödda som ofta kan besitta en hög grad av reell kompetens – men som samtidigt ofta saknar den formella kompetensen.

Manus från filmen: 
I Sverige ställer vi höga krav på kompetens i rekryteringar. Gymnasieutbildning och yrkeserfarenhet är vanliga minimum, men även krav på högre utbildning har mer eller mindre blivit standard. Fast nu pratar jag om en särskild sorts kompetens – formell kompetens. Vilket kan vara ganska annorlunda från praktisk, eller reell, kompetens. Reell kompetens är minst lika viktigt förstås, men för att ha en chans på arbetsmarknaden spelar den formella ofta en avgörande roll. Förenklat: Du kanske inte får ett jobb enbart baserat på formell kompetens, men utan den får du inte ens komma på intervju.

Vad är problemet med det då? Många migranter som har kommit till Sverige på senare år saknar formell kompetens, och det är ett stort hinder i etableringen på den svenska arbetsmarknaden. Men det är som sagt inte detsamma som reell kompetens. Vissa är kompetenta mångsysslare; lastbilschaufförer, frisörer, jordbrukare, vägarbetare, etc. Allt-i-allo. Nu kanske det inte riktigt motsvarar yrkesrollerna i Sverige, men ofta finns både yrkeserfarenhet och reell kompetens. Man kommer från samhällen där de formella kraven är låga och människor kan jobba med både det ena och det andra. Lite som det kunde vara i Sverige för inte så längesedan. Exempelvis min svärfars morfar som primärt var jordbrukare, men extraknäckte som någon sorts informell stödpolis och lokalsamhällets frisör. Poängen är att det finns reell kompetens därute som inte kommer samhället till gagn.

Samtidigt kommer vi inte undan formell kompetens. Den fyller viktiga funktioner, men det krävs nya vägar framåt. Som tur är händer det också mycket idag. Exempelvis finns det nya strategier och intervjustrukturer för rekryterare för att bättre identifiera arbetssökandes reella kompetens, och fler har blivit bättre på att skala bort onödiga krav på formell kompetens i rekryteringsprocesser. Parallellt med det arbetar kommuner, regioner, högskolor, osv. med att validera reella kompentenser, för att ge fler en chans att matcha arbetsmarknadens krav.

Har du erfarenheter av att arbeta med frågor som rör formell och reell kompetens? Kanske tips att dela med dig av? Skriv gärna en kommentar!

PUBLICERAT AV

© Emmy Jonsson
Jonatan Malm
jonatan@inkultura.se
Följ inlägget på sociala medier

Eller dela det själv

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top