digital KONFERENS - AFRIKAS HORN & SYRIEN 23/6

Anmälan

Anmälan

När du skickar ett meddelande till oss via anmälningsformuläret godkänner du att vi sparar dina personuppgifter. Läs samtyckesavtalet till att vi sparar dina personuppgifter innan du skickar ett meddelande

Information

Plattform: ZOOM

Tid: 23/6 9:00-15:00

Pris: 1495 kr. (ex moms)

Avanmälan
Avanmälan efter 2021-06-16 eller utebliven deltagare utan avanmälan debiteras hel avgift.

KONTAKt

E-POST

konferens@inkultura.se

TELEFON

0702-78 48 94

innehåll

En konferens som ger en grundläggande förståelse för närtidshistoria, kultur och livsvillkor på Afrikas horn och Syrien.

Förmiddagen inleds med klansystemet och sedvanerättensprinciper i Somalia. Många somalier har sin bakgrund i en kultur där klanen, familjen och släkten intar en dominerande roll. Vad händer i mötet med Sverige, ett av världens mest individualiserade länder, där staten antas fylla nästan alla säkerhets- och trygghetsfunktioner?

Förmiddagens andra del inleds med en kort beskrivning av Eritreas framväxt och vägen till självständighet för att sedan fördjupa sig i hur landets frihetskamp kommit att bli sammankopplat med obligatorisk nationaltjänst och förtryck. Bland annat berörs följande:

  • En beskrivning av Eritrea utifrån etniska grupper, traditioner och sociala normer, och belyser majoritets-och minoritetsgrupper.
  • Regimens förföljelse av religiösa grupper, samt relationen mellan regimen och den eritreansk ortodoxa kyrkan.
  • Sverige och den eritreanska identiteten, med fokus på schismen mellan de som är för och de som är emot Eritreas regering.

Eftermiddagen inleds med att placera Syrien i ett historiskt sammanhang. Därför börjar vi med att beröra stat- och nationsbyggande i kolonialismens kölvatten, samt religiösa/etniska majoritets- och minoritetsgrupper.

Vi berör syrisk kultur och sociala relationer utifrån etnicitet, religion och kön. Hur ser relationen individ kontra kollektiv ut? Vad innebär giftermål för män respektive kvinnor? Vi lyfter även synen på HBTQ. Hur ser situationen ut för syrier i Sverige? Vi berör kulturkrockar samt syriers föreställningar om svensk kultur. Bland annat berörs följande:

  • Varför beslutar sig människor för att lämna Syrien?
  • Vilka etniska/religiösa grupper dominerar och vilka är i minoritet?
  • Vad händer i mötet med Sverige?
Scroll to Top